Recepty
20 nejlepších receptů na vejce v kuchyni
1. Dokonalá míchaná vejce
Ingredience:
- 3 vejce
- 30 ml smetany nebo mléka
- 15 g másla
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Vejce rozšlehejte se smetanou, solí a pepřem.
- V pánvi rozehřejte máslo na středním ohni.
- Nalijte vaječnou směs a míchejte dřevěnou špachtlí.
- Jakmile začnou vejce tuhnout, sundejte z ohně (budou ještě trochu tekutá).
- Podávejte s opečeným chlebem.
2. Klasická omeleta
Ingredience:
- 3 vejce
- 1 lžíce másla
- Sůl a pepř
- Volitelné náplně: sýr, šunka, houby, rajčata, bylinky
Postup:
- Vejce rozšlehejte v misce, osolte a opepřete.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo.
- Nalijte vejce a nechte je roztéct po celé pánvi.
- Když začnou tuhnout, přidejte náplň na jednu polovinu.
- Druhou polovinou přiklopte náplň a podávejte.
3. Volská oka
Ingredience:
- 2 vejce
- 1 lžička másla nebo oleje
- Sůl a pepř
Postup:
- V pánvi rozehřejte máslo.
- Rozklepněte opatrně vejce do pánve, aby zůstal žloutek celý.
- Opékejte na středním ohni, dokud bílek neztuhne.
- Pro vejce "naměkko" nechte žloutek tekutý, pro vejce "natvrdo" otočte a krátce opečte z druhé strany.
- Osolte, opepřete a podávejte.
4. Benediktinská vejce
Ingredience:
- 2 vejce
- 2 plátky anglického muffinu nebo toastového chleba
- 2 plátky šunky nebo uzeného lososa
- Holandská omáčka (2 žloutky, 125 g rozpuštěného másla, šťáva z poloviny citronu, sůl)
Postup:
- Připravte holandskou omáčku: žloutky vyšlehejte s citrónovou šťávou nad párou, postupně přilévejte rozpuštěné máslo.
- Uvařte vejce naměkko: do mírně vroucí vody s octem vyklepněte vejce a vařte 3 minuty.
- Opečte muffin, položte na něj šunku nebo lososa.
- Na šunku položte uvařené vejce a přelijte holandskou omáčkou.
5. Šakšuka
Ingredience:
- 4 vejce
- 400 g drcených rajčat
- 1 cibule
- 1 paprika
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Olivový olej, sůl, pepř
Postup:
- Na oleji orestujte cibuli, přidejte papriku a česnek.
- Přidejte rajčata a koření, duste 10 minut.
- Lžící udělejte v omáčce 4 důlky a do každého rozklepněte vejce.
- Přiklopte a duste, dokud nejsou vejce uvařená podle vaší preference.
- Podávejte s čerstvým chlebem.
6. Vaječná pomazánka
Ingredience:
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 1/2 cibule najemno nakrájené
- Pažitka
- Sůl a pepř
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo (10 minut), zchlaďte a oloupejte.
- Nakrájejte najemno nebo rozmačkejte vidličkou.
- Smíchejte s majonézou, hořčicí, cibulí a pažitkou.
- Ochuťte solí a pepřem.
- Podávejte na chlebu nebo jako dip.
7. Vajíčka Florentine
Ingredience:
- 4 vejce
- 400 g špenátu
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Muškátový oříšek
Postup:
- Na olivovém oleji orestujte česnek, přidejte špenát a duste do změknutí.
- Ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
- Uvařte ztracená vejce (jako u benediktinských vajec).
- Servírujte vejce na lůžku ze špenátu.
8. Quiche Lorraine
Ingredience:
- Křehké těsto (250 g mouky, 125 g másla, sůl, voda)
- 4 vejce
- 200 ml smetany
- 150 g slaniny nebo šunky
- 100 g strouhaného sýra
- 1 cibule
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
- Připravte křehké těsto a vyložte jím koláčovou formu.
- Slaninu a cibuli orestujte.
- Vejce rozšlehejte se smetanou, sýrem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Na těsto rozložte slaninu s cibulí a zalijte vaječnou směsí.
- Pečte při 180°C asi 30-35 minut.
9. Vajíčková polévka (Stracciatella)
Ingredience:
- 1.5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 3 vejce
- 50 g parmazánu
- 2 lžíce nasekané petrželky
- Sůl a pepř
Postup:
- Vývar přiveďte k varu.
- Vejce rozšlehejte s parmazánem, solí a pepřem.
- Do vroucího vývaru za stálého míchání nalijte vaječnou směs, která vytvoří "cáry".
- Vypněte oheň, přidejte petrželku a podávejte.
10. Klasický vajíčkový salát
Ingredience:
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce jogurtu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 řapíky celeru najemno nakrájené
- 1/2 červené cibule najemno nakrájené
- Sůl, pepř, pažitka
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Smíchejte s ostatními ingrediencemi.
- Nechte vychladit v lednici aspoň 30 minut.
- Podávejte na toastu nebo s listovým salátem.
11. Vaječné muffiny
Ingredience:
- 6 vajec
- 100 g špenátu
- 100 g nakrájené šunky nebo slaniny
- 50 g strouhaného sýra
- 1/2 cibule
- Sůl a pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na muffiny.
- Vejce rozšlehejte se solí a pepřem.
- Na dno každého důlku dejte trochu šunky, špenátu, cibule a sýra.
- Zalijte vaječnou směsí.
- Pečte 15-20 minut, dokud vejce neztuhnou.
12. Vajíčkový chléb (Egg in a hole)
Ingredience:
- 2 plátky chleba
- 2 vejce
- 30 g másla
- Sůl a pepř
Postup:
- Ve středu každého plátku chleba vykrojte kolečko (pomocí skleničky).
- Na pánvi rozehřejte máslo.
- Položte chleba na pánev a do otvoru rozklepněte vejce.
- Opékejte 2-3 minuty, otočte a dopečte podle toho, jak moc uvařený žloutek chcete.
- Osolte, opepřete a podávejte.
13. Vajíčková nádivka
Ingredience:
- 6 vajec
- 300 g tvrdého chleba nebo rohlíků
- 250 ml mléka
- 100 g uzeného masa
- 1 cibule
- Hrst čerstvých bylin (petrželka, pažitka)
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
- Nakrájený chleba namočte v mléce.
- Orestujte cibuli s uzeným masem.
- 4 vejce uvařte natvrdo a nakrájejte.
- Vše smíchejte s bylinkami a kořením.
- 2 zbývající vejce rozšlehejte a přidejte do směsi.
- Pečte při 180°C asi 40 minut dozlatova.
14. Frittata se zeleninou
Ingredience:
- 6 vajec
- 1 cuketa
- 1 paprika
- 1 cibule
- 100 g strouhaného sýra
- Bylinky (bazalka, tymián)
- Olivový olej, sůl, pepř
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na olivovém oleji.
- Vejce rozšlehejte se sýrem, bylinkami, solí a pepřem.
- Zalijte zeleninu vaječnou směsí.
- Nejprve opékejte na středním ohni, dokud okraje nezačnou tuhnout.
- Dokončete v troubě při 180°C asi 10 minut.
15. Domácí majonéza
Ingredience:
- 1 žloutek
- 1 lžička dijonské hořčice
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- Sůl
Postup:
- Žloutek s hořčicí vyšlehejte.
- Za stálého šlehání velmi pomalu přilévejte olej po kapkách.
- Když směs začne houstnout, můžete olej přilévat rychleji.
- Přidejte citrónovou šťávu a sůl.
- Uschovejte v lednici až 1 týden.
16. Španělská tortilla
Ingredience:
- 6 vajec
- 500 g brambor
- 1 cibule
- Olivový olej
- Sůl a pepř
Postup:
- Brambory a cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- Pomalu smažte v dostatečném množství olivového oleje, dokud nezměknou.
- Vejce rozšlehejte, osolte a opepřete.
- Smíchejte s bramborami a cibulí.
- V pánvi opékejte na středním ohni, po zatuhnutí spodní části otočte a dopečte z druhé strany.
17. Vajíčková drobenka (Egg bhurji)
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 cibule
- 1 rajče
- 1 zelená chilli paprička
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky garam masaly
- Čerstvý koriandr
- Olej, sůl
Postup:
- Na oleji orestujte cibuli, přidejte nakrájené rajče a chilli.
- Přidejte koření a krátce orestujte.
- Vejce rozšlehejte a přidejte do pánve.
- Za stálého míchání smažte, dokud vejce nezíská konzistenci drobných kousků.
- Ozdobte koriandrem a podávejte s čapatí.
18. Vajíčkový krém do polévky
Ingredience:
- 2 žloutky
- 100 ml smetany
- Sůl, muškátový oříšek
Postup:
- Žloutky rozšlehejte se smetanou, špetkou soli a muškátového oříšku.
- Polévku, kterou chcete zjemnit, nechte zchladnout na 70-80°C.
- Za stálého míchání zašlehejte vaječnou směs do polévky.
- Krátce prohřejte, ale nevařte.
19. Čínská vaječná polévka
Ingredience:
- 4 vejce
- 1.5 l kuřecího vývaru
- 2 lžíce škrobu
- 4 jarní cibulky
- 1 lžíce sójové omáčky
- Sezamový olej
Postup:
- Vejce rozšlehejte.
- Vývar přiveďte k varu, vmíchejte škrob rozmíchaný ve studené vodě.
- Za stálého míchání pomalu přilévejte rozšlehané vejce, které vytvoří "nitky".
- Dochuťte sójovou omáčkou, posypte nakrájenou jarní cibulkou.
- Na závěr zakápněte sezamovým olejem.
20. Crème brûlée
Ingredience:
- 4 žloutky
- 500 ml smetany ke šlehání
- 80 g cukru + extra na karamelizaci
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Smetanu s vanilkou přiveďte k varu.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem.
- Za stálého míchání nalijte horkou smetanu k žloutkům.
- Směs nalijte do zapékacích misek.
- Pečte v troubě ve vodní lázni při 160°C asi 35-40 minut.
- Po vychladnutí posypte povrch cukrem a karamelizujte pomocí plynového hořáku nebo pod grilem.