Recepty


20 nejlepších receptů na vejce v kuchyni


1. Dokonalá míchaná vejce

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 30 ml smetany nebo mléka
  • 15 g másla
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Vejce rozšlehejte se smetanou, solí a pepřem.
  2. V pánvi rozehřejte máslo na středním ohni.
  3. Nalijte vaječnou směs a míchejte dřevěnou špachtlí.
  4. Jakmile začnou vejce tuhnout, sundejte z ohně (budou ještě trochu tekutá).
  5. Podávejte s opečeným chlebem.

2. Klasická omeleta

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř
  • Volitelné náplně: sýr, šunka, houby, rajčata, bylinky

Postup:

  1. Vejce rozšlehejte v misce, osolte a opepřete.
  2. V nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo.
  3. Nalijte vejce a nechte je roztéct po celé pánvi.
  4. Když začnou tuhnout, přidejte náplň na jednu polovinu.
  5. Druhou polovinou přiklopte náplň a podávejte.

3. Volská oka

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 lžička másla nebo oleje
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. V pánvi rozehřejte máslo.
  2. Rozklepněte opatrně vejce do pánve, aby zůstal žloutek celý.
  3. Opékejte na středním ohni, dokud bílek neztuhne.
  4. Pro vejce "naměkko" nechte žloutek tekutý, pro vejce "natvrdo" otočte a krátce opečte z druhé strany.
  5. Osolte, opepřete a podávejte.

4. Benediktinská vejce

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 2 plátky anglického muffinu nebo toastového chleba
  • 2 plátky šunky nebo uzeného lososa
  • Holandská omáčka (2 žloutky, 125 g rozpuštěného másla, šťáva z poloviny citronu, sůl)

Postup:

  1. Připravte holandskou omáčku: žloutky vyšlehejte s citrónovou šťávou nad párou, postupně přilévejte rozpuštěné máslo.
  2. Uvařte vejce naměkko: do mírně vroucí vody s octem vyklepněte vejce a vařte 3 minuty.
  3. Opečte muffin, položte na něj šunku nebo lososa.
  4. Na šunku položte uvařené vejce a přelijte holandskou omáčkou.

5. Šakšuka

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 400 g drcených rajčat
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Olivový olej, sůl, pepř

Postup:

  1. Na oleji orestujte cibuli, přidejte papriku a česnek.
  2. Přidejte rajčata a koření, duste 10 minut.
  3. Lžící udělejte v omáčce 4 důlky a do každého rozklepněte vejce.
  4. Přiklopte a duste, dokud nejsou vejce uvařená podle vaší preference.
  5. Podávejte s čerstvým chlebem.

6. Vaječná pomazánka

Ingredience:

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1/2 cibule najemno nakrájené
  • Pažitka
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo (10 minut), zchlaďte a oloupejte.
  2. Nakrájejte najemno nebo rozmačkejte vidličkou.
  3. Smíchejte s majonézou, hořčicí, cibulí a pažitkou.
  4. Ochuťte solí a pepřem.
  5. Podávejte na chlebu nebo jako dip.

7. Vajíčka Florentine

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 400 g špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Muškátový oříšek

Postup:

  1. Na olivovém oleji orestujte česnek, přidejte špenát a duste do změknutí.
  2. Ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
  3. Uvařte ztracená vejce (jako u benediktinských vajec).
  4. Servírujte vejce na lůžku ze špenátu.

8. Quiche Lorraine

Ingredience:

  • Křehké těsto (250 g mouky, 125 g másla, sůl, voda)
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany
  • 150 g slaniny nebo šunky
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1 cibule
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

  1. Připravte křehké těsto a vyložte jím koláčovou formu.
  2. Slaninu a cibuli orestujte.
  3. Vejce rozšlehejte se smetanou, sýrem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. Na těsto rozložte slaninu s cibulí a zalijte vaječnou směsí.
  5. Pečte při 180°C asi 30-35 minut.

9. Vajíčková polévka (Stracciatella)

Ingredience:

  • 1.5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 3 vejce
  • 50 g parmazánu
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Vývar přiveďte k varu.
  2. Vejce rozšlehejte s parmazánem, solí a pepřem.
  3. Do vroucího vývaru za stálého míchání nalijte vaječnou směs, která vytvoří "cáry".
  4. Vypněte oheň, přidejte petrželku a podávejte.

10. Klasický vajíčkový salát

Ingredience:

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 řapíky celeru najemno nakrájené
  • 1/2 červené cibule najemno nakrájené
  • Sůl, pepř, pažitka

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Smíchejte s ostatními ingrediencemi.
  3. Nechte vychladit v lednici aspoň 30 minut.
  4. Podávejte na toastu nebo s listovým salátem.

11. Vaječné muffiny

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 100 g špenátu
  • 100 g nakrájené šunky nebo slaniny
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1/2 cibule
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na muffiny.
  2. Vejce rozšlehejte se solí a pepřem.
  3. Na dno každého důlku dejte trochu šunky, špenátu, cibule a sýra.
  4. Zalijte vaječnou směsí.
  5. Pečte 15-20 minut, dokud vejce neztuhnou.

12. Vajíčkový chléb (Egg in a hole)

Ingredience:

  • 2 plátky chleba
  • 2 vejce
  • 30 g másla
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Ve středu každého plátku chleba vykrojte kolečko (pomocí skleničky).
  2. Na pánvi rozehřejte máslo.
  3. Položte chleba na pánev a do otvoru rozklepněte vejce.
  4. Opékejte 2-3 minuty, otočte a dopečte podle toho, jak moc uvařený žloutek chcete.
  5. Osolte, opepřete a podávejte.

13. Vajíčková nádivka

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 300 g tvrdého chleba nebo rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 100 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • Hrst čerstvých bylin (petrželka, pažitka)
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

  1. Nakrájený chleba namočte v mléce.
  2. Orestujte cibuli s uzeným masem.
  3. 4 vejce uvařte natvrdo a nakrájejte.
  4. Vše smíchejte s bylinkami a kořením.
  5. 2 zbývající vejce rozšlehejte a přidejte do směsi.
  6. Pečte při 180°C asi 40 minut dozlatova.

14. Frittata se zeleninou

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 100 g strouhaného sýra
  • Bylinky (bazalka, tymián)
  • Olivový olej, sůl, pepř

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na olivovém oleji.
  2. Vejce rozšlehejte se sýrem, bylinkami, solí a pepřem.
  3. Zalijte zeleninu vaječnou směsí.
  4. Nejprve opékejte na středním ohni, dokud okraje nezačnou tuhnout.
  5. Dokončete v troubě při 180°C asi 10 minut.

15. Domácí majonéza

Ingredience:

  • 1 žloutek
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • Sůl

Postup:

  1. Žloutek s hořčicí vyšlehejte.
  2. Za stálého šlehání velmi pomalu přilévejte olej po kapkách.
  3. Když směs začne houstnout, můžete olej přilévat rychleji.
  4. Přidejte citrónovou šťávu a sůl.
  5. Uschovejte v lednici až 1 týden.

16. Španělská tortilla

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 500 g brambor
  • 1 cibule
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory a cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  2. Pomalu smažte v dostatečném množství olivového oleje, dokud nezměknou.
  3. Vejce rozšlehejte, osolte a opepřete.
  4. Smíchejte s bramborami a cibulí.
  5. V pánvi opékejte na středním ohni, po zatuhnutí spodní části otočte a dopečte z druhé strany.

17. Vajíčková drobenka (Egg bhurji)

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 1 zelená chilli paprička
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky garam masaly
  • Čerstvý koriandr
  • Olej, sůl

Postup:

  1. Na oleji orestujte cibuli, přidejte nakrájené rajče a chilli.
  2. Přidejte koření a krátce orestujte.
  3. Vejce rozšlehejte a přidejte do pánve.
  4. Za stálého míchání smažte, dokud vejce nezíská konzistenci drobných kousků.
  5. Ozdobte koriandrem a podávejte s čapatí.

18. Vajíčkový krém do polévky

Ingredience:

  • 2 žloutky
  • 100 ml smetany
  • Sůl, muškátový oříšek

Postup:

  1. Žloutky rozšlehejte se smetanou, špetkou soli a muškátového oříšku.
  2. Polévku, kterou chcete zjemnit, nechte zchladnout na 70-80°C.
  3. Za stálého míchání zašlehejte vaječnou směs do polévky.
  4. Krátce prohřejte, ale nevařte.

19. Čínská vaječná polévka

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1.5 l kuřecího vývaru
  • 2 lžíce škrobu
  • 4 jarní cibulky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • Sezamový olej

Postup:

  1. Vejce rozšlehejte.
  2. Vývar přiveďte k varu, vmíchejte škrob rozmíchaný ve studené vodě.
  3. Za stálého míchání pomalu přilévejte rozšlehané vejce, které vytvoří "nitky".
  4. Dochuťte sójovou omáčkou, posypte nakrájenou jarní cibulkou.
  5. Na závěr zakápněte sezamovým olejem.

20. Crème brûlée

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 80 g cukru + extra na karamelizaci
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Smetanu s vanilkou přiveďte k varu.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem.
  3. Za stálého míchání nalijte horkou smetanu k žloutkům.
  4. Směs nalijte do zapékacích misek.
  5. Pečte v troubě ve vodní lázni při 160°C asi 35-40 minut.
  6. Po vychladnutí posypte povrch cukrem a karamelizujte pomocí plynového hořáku nebo pod grilem.

Chcete nás kontaktovat?

Tel.: +420 604 897 877


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky